Kompostering
Publisert 18.04.2023
Varmkompost
Dersom du vil kompostere matavfall, må du gjøre dette i en tett beholder, slik at du hindrer rotter, mus og fugler i å komme til. En varmkompostbinge må være godt isolert og ha minst 5 cm tykke vegger. For å få god lufttilgang fra undersiden av komposten, legger du først et lag med kvist (ca 15 cm) i bunnen av bingen. Hvis det ikke kommer luft til under komposteringen, vil avfalle råtne i stedet for å kompostere, og det oppstår vond lukt.
Nå fyller du jevnlig på med matavfall slik at mikroorganismene får jevn tilgang på næring. I tillegg til matavfallet bør du jevnlig legge på litt strø. Du kan enten kjøpe ferdig strø, eller du kan bruke strø som du lager selv med kompostkvern. Du bør ukentlig vende på komposten med et greip eller lignende for å tilføre ny luft til komposten.
Dette KAN du legge i varmkomposten:
Brødskalker Potetskrell og grønnsaksrester Middagsrester Rekeskall (veldig effektivt!) Kaffegrut Teposer Litt tørkepapir
Dette bør du IKKE legge i varmkomposten:
Bein (trenger lang tid for å brytes ned) Sitrusfrukter (komposten blir for sur) Bananskall (trenger lang tid for å brytes ned) Katte- og hundeekskrementer
Hvis prosessen går bra, kan temperaturen i varmkompostbingen bli opp mot 60 grader. Ofte kan det være vanskelig å holde komposten i gang gjennom hele vinteren, særlig i lange kuldeperioder. Det kan være lurt at komposten er godt i gang før det blir frost.
Les mer om kompostering og hvordan du løser problemer som kan oppstå.
Kaldkompost
Dersom du ikke vil kompostere matavfallet ditt er det smart å ha en kaldkompost kun for hageavfall i hagen. En kaldkompost er rett og slett en binge der du legger hageavfallet i haug og lar det omdannes til jord. Det er jo det som skjer i naturen også hvis du bare lar løvet ligge, men du kan hjelpe til litt så prosessen går raskere. Du legger altså bare hageavfallet i en haug eller en selvlaget binge, på et skyggefullt sted.
Dette KAN du legge i kaldkomposten:
Ugress Løv Kvister/avklipp fra planter Gressklipp Epleskrotter, potetskrell og annet grønt matavfall
Dette kan du IKKE legge i kaldkomposten:
Uønskede, fremmede og syke plantearter Kjøtt, fisk, fett Sitrusfrukter Brødskalker Tørkepapir
Det tar vanligvis ganske lang tid før det blir jord av en kaldkompost. Du kan hjelpe prosessen ved å kutte kvist og kvast i små biter, og vende ofte på komposten.
Uønskede, fremmede og syke plantearter blir ikke brutt ned godt nok i kaldkomposteringsprosessen til å hindre videre spredning. Disse planteartene skal derfor ikke kastes i denne beholderen, men leveres som restavfall på gjenvinningsstasjonen.
Du kan enkelt bygge din egen kaldkompostbinge.