Alt blir brukt
Publisert 18.04.2023
![](https://cdn.sanity.io:443/images/t91armqk/production/8a52272f98b0bb00b906659190fdb94c2436fb91-1140x649.jpg?w=1340&h=651&fit=crop&crop=entropy&auto=format)
På K2 har de som grunnregel at alt skal ha minst to eller tre liv. De er bevisste på å utnytte alle deler av råvarene de bruker. Siden de åpnet i mai 2020, har de redusert matavfallet sitt med 60 %.
Eiere og ansatte på K2 utfordrer stadig hverandre på å redusere søppel og på å utvikle restauranten på en bærekraftig måte. De lar ingenting gå til spille og samler skall, visne urter, topper, røtter og stilker i en boks i kjøleskapet. Dette matavfallet bruker de nemlig som ingrediens i sitt hjemmelagede rugbrød. På sin Instagram profil forklarer de fremgangsmåten, kanskje du vil teste det hjemme?
![](https://cdn.sanity.io/images/t91armqk/production/477fd226070fe0ce6376e7ede61521fe22959b6b-799x561.jpg?w=840&h=473&fit=fillmax&crop=entropy&auto=format&bg=fff)
På K2 samler de matavfallet i 1-2 uker og oppbevarer det i en boks i kjøleskapet. Trinn 1 er å brenne det i stekeovnen på 200 grader i 1-2 timer, for så å steke det på 80-90 grader over natten.
![](https://cdn.sanity.io/images/t91armqk/production/ba4141382244586c375ba86717703486001d8d00-461x614.jpg?w=840&h=473&fit=fillmax&crop=entropy&auto=format&bg=fff)
Når matavfallet er avkjølt kjører de det til fint pulver/aske i en blender.
Pulveret er i følge K2 rundt, mildt og litt bitter-søtt i smak. På K2 bruker de dette pulvere blant annet som erstatning for maltsirup i rugbrød.
Brødet serveres med nydelig tilbehør i restauranten, og når det ikke er helt ferskt lengre bruker forvandler de det bant annet til øllebrød som de bruker til dessert. Mer om K2s filosofi finner du på deres hjemmesider.
![](https://cdn.sanity.io/images/t91armqk/production/8ceb6769d2f3cc389ef569953083abd98dc9e9f2-462x626.jpg?w=840&h=473&fit=fillmax&crop=entropy&auto=format&bg=fff)