Flaks med røkelaks

Facebook logo X (Twitter) logo LinkedIn logo
Restevenn#Oppbevaring#Bruk av rester

Publisert 22.05.2023

Røkt laks er konservert ved røyking, kaldrøyking eller varmrøyking. Røyking av fisk og kjøtt har vært brukt som konserveringsmetode i tusener av år.

Særlig fet fisk egner seg godt for røyking, slik som laks, ørret, makrell og sild. Varmrøyking konserverer maten best. Røykingen skjer ved temperaturer på over 60°C, hvor de fleste bakteriene vil dø. Kaldrøyking skjer ved rundt 30°C og tar mye lengre tid. Noen få bakterier vil bli drept, og noen dør av fenoler i røyken. Samtidig dannes en antibakteriell hinne rundt fisken som bremser bakterienes vekst og aktivitet. Kaldrøkt fisk er som regel også saltet for å øke holdbarheten.

Oppbevaring

Røkelaks oppbevares i kjøleskap ved 0-4°C. Her holder fisken seg i minst en uke fra når pakken ble åpnet. Har du såpass mye røkelaks at du ikke kommer til å spise opp alt i løpet av uken, kan laksen fint fryses ned. I fryseren holder laksen seg i to til tre måneder. Holdbarheten i fryseren er begrenset siden fettet i fisken etter hvert vil harskne.

Røyking av fisk og kjøtt bremser bakterieoppblomstring, men den vil ikke fjerne oppblomstringen helt. Den sure og råtne lukten av dårlig røkelaks, vil være litt kamuflert av røyklukten. Bruk derfor nesa godt!

Gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør spise røkt fisk så fersk som mulig.

Bruk av rester

Har du rester av røykelaks, er det mange muligheter for å lage god restemat. En wraps med røkelaks og kremost slår alltid an.

Andre tips kan være:

  • bakt potet med strimlet røkelaks

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙